понеділок, 5 березня 2018 р.

Жіноча доля у творчості Т.Г. Шевченка

          З метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря Т.Г. Шевченка, 5 березня у приміщені Новотроїцької селищної ради центральна районна бібліотека провела літературну годину «Жіноча доля у творчості Т.Г. Шевченка». Ведучі заходу бібліотекар Свєженцева Олена, учениця 10-Б класу Новотроїцької гімназії Стрілець Алла,  учні 10-х класів Новотроїцької ЗОШ №1 Шимановський Владислав та Іванченко Федір,  розповіли про те, що однією з провідних тем, котра хвилювала Тараса Григоровича, є жіноча доля. Шевченко не міг спокійно спостерігати за тяжким тогочасним життям українок. Його душа боліла, коли він бачив, що жінок зневажають, ганьблять, ними нехтують. Здебільшого поет писав про селянок-кріпачок, вдів, сиріт і покриток. Я думаю, тема жіночої багатостраждальної долі Шевченку була близька. Життя матері Тараса Григоровича було дуже тяжким. Нужда та важка праця поклали жінку в могилу. У часи кріпацтва не слід було сподіватися на добрі події. Найтяжче, мабуть, жили саме жінки.
         Один з перших жіночих образів у Шевченка — це Катерина з одноіменної поеми. Її прообразом була його кохана Оксана Коваленко, з якою доля так і не звела Тараса. Уривок з цієї поеми майстерно виконала Стрілець Алла.
         З великим задоволенням присутні слухали вірші про Шевченка у виконанні вихованців дитячих садочків №1 та №2,  селища.
         До Шевченківських днів Новотроїцька селищна рада провела конкурс малюнків «Твори Шевченка в малюнках дітей». По підведенню результатів конкурсу були вручені подяки та подарунки переможцям цього конкурсу.
        Всі учасники заходу отримали подарунки від Новотроїцької селищної ради.




Немає коментарів:

Дописати коментар