пʼятницю, 23 березня 2018 р.

«Війна в житті Олеся Гончара»

           Чкалівська сільська бібліотека долучившись до обласної літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», організувала та  провела годину творчості Олеся Гончара «Війна в житті Олеся Гончара». Захід був проведений разом з будинком культури для різновікових груп користувачів.
        Бібліотекар Наталя Ткаченко ознайомила учасників заходу  з життям і творчістю О.Гончара у воєнні роки , розповіла що звістка про війну застала Олеся у  бібліотечній читальній залі. «Одним ударом були строщені всі наші студентські, по-юнацькому світлі мрії, сподівання. Невимовно тяжко було на душі. Мороком окутувалося майбутнє. Наступного дня ми були в райкомі комсомолу. Тут зібралися сотні таких, як і ми, студентів, котрі прагнули якомога швидше потрапити на фронт» згадував пізніше Гончар.
          Жорстокі бої на берегах Росі, оспіваної І. Нечуєм-Левицьким... Бої за Київ... Скільки там полягло вірних друзів-студбатівців! Мужньо й правдиво розповість про це Гончар у романі «Людина і зброя». Та війна вчила не тільки воювати, битися з ворогом, вона вчила його жити, керуючись красою вірності, і вчила писати. Бо щоб створити «Прапороносців» треба було виносити їх в «окопних університетах». Темою цього твору є “бойовий шлях” мінометної роти, що в складі сов. армії, яка переслідувала відступаючих німців після Сталінграду, пройшла в боях шлях від кордонів аж до Праги.
         Безумовно, у круговерті фронтових буднів солдатові не до роману. Але в нечасті хвилини затишшя на папір лягали віршовані рядки про рідний край:
...я напишу — Україні!
Сонцю її і степам...
        Деякі з присутніх на заході згадували про зустріч з Олесем Гончаром який приїздив до Новотроїцького. Читали його «Фронтові поезії». Директор будинку культури Алла Кабаржицька прочитала вірші-посвяти Олесю Гончару, які написав Валерій Кулик.  На закінчення заходу бібліотекар Наталя Ткаченко представила книжкову виставку «Нев’януче слово Олеся Гончара»

Немає коментарів:

Дописати коментар