пʼятницю, 30 березня 2018 р.

Обласна літературна естафета "Гончар крокує Херсонщиною"


Обласна літературна естафета «Гончар крокує Херсонщиною»
стартувала в Новотроїцькому районі
                                                                               
  
                                                      Олесь Гончар – сумління України,
                                                          Любов пречиста,
             Пісня і зоря.
              Вся Україна славить і вітає
            Свого співця – Олеся Гончара!
                                                                     
                                                             

         Новотроїцька центральна районна бібліотека активно долучилася до обласної літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною».
  В квітні 2018 року відзначається 100-річчя від дня народження українського письменника, літературного критика, громадського діяча. Героя України Олеся Терентійовича Гончара. Організатором акції є обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара.
Мета акції – популяризація творчості Олеся Терентійовича Гончара. Естафета передбачає проведення в бібліотеках та за їх межами різноманітних заходів із залученням місцевих письменників, літературознавців, людей, які особисто знали Олеся Гончара.
Згідно графіка Новотроїцький район приймає естафету з 22 по 28 березня.
          Новотроїцька ЦРБ розпочали естафету з вуличного опитування «Чи знаєте Ви Олеся Гончара». Всі 46 опитаних респондентів відповіли, що знають                О. Гончара. Деякі із них добре знають творчість письменника, а деякі пам’ятають,  що Гончар відвідував Новотроїцьке. Всім респондентам бібліотека підготувала буклети про життєвий та творчий шлях Олеся Гончара. Під час вуличного опитування в бібліотеку записалися нові читачі.

  
Літературне Дежавю «Гончар поза часом»

                 23 березня 2018 року в рамках літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною» в Новотроїцькій центральній районній бібліотеці пройшло літературне дежа-вю «Гончар поза часом», яке було присвячене Творам Олеся Гончара пов’язаних з Херсонщиною. На захід були запрошені учні 9-В класу Новотроїцької ЗОШ №1 та їх  класний керівник Олена Каліберда.
           Бібліотекр Людмила Бондар розповіла про життя та творчість Олеся Гончара тісно пов'язані з Таврійським краєм, про те, що саме на матеріалах  степового краю письменником створені оповідання, новели, статті, а також романи й повісті: "Таврія", "Перекоп", "Тронка", "Берег любові", "Бригантина", "Чари – комиші", "На косі". Широка географія нашого краю постає з творів митця: Каховка, Нова Каховка, Чаплинка, Асканія-Нова, Хорли, Берислав, Гола Пристань, Цюрупинськ, Херсон...
        Учні переглянули мультимедійну презентацію по темі заходу «Херсонщина в житті О. Гончара», потім залюбки читали уривки із творів Гончара.
        Всі твори, про які розповідав бібліотекар були представлені на книжковій виставці «Будівничий соборів наших душ». Приємно, що після заходу діти виявили бажання прочитати книги, які їх зацікавили.



                       Олесь Гончар. Життя і творчість
      З метою популяризації творів О.Гончара та в рамках великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною»,  26 березня Новотроїцька центральна районна бібліотека провела вікторину  «Олесь Гончар. Життя і творчість». Учасниками вікторини стали користувачі Інтернет - центу бібліотеки. Бібліотекар Заміра Аблякімова зазначила, що проведення вікторини розширило кругозір користувачів, привернуло їхню увагу до  книг письменника-ювіляра.
       Учасники вікторини із запитань вікторини дізналися, що Олесь Терентійович вів величезну громадську роботу. Він неодноразово був депутатом Верховної Ради СРСР та Української РСР. Очолював Спілку письменників України. За визначні досягнення у літературній та науковій діяльності О. Гончар обраний академіком Академії наук Української РСР, удостоєний високого звання Героя Соціалістичної Праці. Письменник нагороджений трьома орденами Леніна, орденами Жовтневої Революції, Червоної Зірки і Слави 3-го ступеня, медалями.
В 2005 році Олесю Гончару присвоєно звання Героя України посмертно.

     



                                            Олесь Гончар і діти
        З метою вшанування пам'яті видатного українського письменника, Героя України Олеся Гончара та з нагоди 100-річчя від дня його народження  27 березня, Новотроїцька районна бібліотека для учнів 6-В класу Новотроїцької ЗОШ №1, організувала та провела рандеву з книгою  «Читайте з нами Гончара».
         Бібліотекар Наталя Каранда розповіла учням про творчий і життєвий шлях Олеся Гончара, твори якого перекладені близько 70-ма мовами, – людина планетарного масштабу, його ім’я добре відоме світові. Письменник ніколи не залишався байдужим до того, що бачив і переживав. Намагався у своїй колосальній роботі, повністю віддати себе тому, над чим працював. Бо був переконаний, що інакше читач навряд чи сприйме написане. Хочу наголосити, що «Гончарівський дух», є тим камертоном, який з’єднує різні епохи, що особливо відчувається у творах письменника. Читати Олеся Гончара — це означає передусім думати про головні досягнення й суперечності XX століття, про головні етапи в житті українського народу, про магістраль нової історії. Майже в кожному своєму героєві Олесь Гончар шукає хисту філософського, кожний Гончарів персонаж уміє оцінювати минувшину і майбутність.
   Наталя Каранда запропонувала учням долучитися до великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», прочитавши по декілька цитат з улюблених творів письменника. Діти ділилися своїми враженнями про прочитані твори і залюбки зачитували улюблені цитати. Це були цитати із романів «Людина і зброя», «Прапороносці», «Твоя зоря», «Таврія».




         
                                      Співець таврійського степу
       28 березня в Новотроїцькій центральній районній бібліотеці відбувся бенефіс Олеся Гончара, який став  підсумком проведеної роботи бібліотек району щодо участі їх у великої літературній естафеті «Гончар крокує Херсонщиною»,  яка була приурочена до100-річчя від дня народження великого митця художнього слова Олеся Гончара. В заході взяли участь заступник голови Новотроїцької районної ради Микола Піщанський, перший заступник голови районної державної адміністрації Олена Клименко та учні 10-х класів Новотроїцької гімназії.
      Протягом заходу ведучі заходу, бібліотекар Олена Свєженцева, учні 10-А класу Новотроїцької гімназії, Давид Аблякімов та  Алла Стрілець,  висвітлили життєвий та творчий шлях Олеся Гончара.
      Директор ЦРБ Надія Васильєва поділилася своїми враженнями від зустрічі з Олесем Гончаром,  яка проходила в 1979 році в приміщенні районного будинку культури. Вона згадала і те, що Гончар під час зустрічі відвідував районну бібліотеку, подарувавши бібліотеці книги з автографом, це були  романи "Циклон" (1970) та "Берег любові" (1976).  
       Директор бібліотеки зачитала спогади про О.Гончар, колишнього другого секретаря райкому компартії України Віктора Миколайовича Тимошенко. Віктор Миколайович говорив, що Олесь Гончар відвідував Новотроїцький район чотири рази. Двічі був Народним депутатом Верховної ради УРСР від нашого територіального виборчого округу, на той час було проведено багато зустрічей з Гончаром  в трудових колективах. Характеризував Олеся Терентійовича, як людину закохану в свої України, говорив про те, що Гончар любив також українську мову і не терпів тих, хто розмовляв «суржиком»…
       Методист ЦРБ Ірина Петраківська , передала спогади жительки селища Новотроїцьке Марії Наумівни Калініченко, яка на той час працювала головою профспілки працівників торгівлі. Марія Наумівна говорила що їй довелося зустрічатися з Олесем Гончаром чотири рази. Вона з своїми колегами забезпечували харчування гостей. Про Олеся розповідала , що був дуже вихованим, чемним. Після зустрічей в Новотроїцькому районі через працівників райкому компартії передавав свої вітання, дякував за гостинність, а одного разу  через працівника районного апарату партії Володимира Власенка передав вітання і сказав, що Марія Наумівна є прототипом героїні Лукії Рясної в романі «Тронка»…
        В своєму виступі Микола Піщанський  поділився враженнями від прочитаних творів Гончара «Перекоп», «Тронка» він зазначив, що в цих творах розповідається про формування особистості і світоглядних переконань в умовах тогочасної дійсності, трудового оточення, тяжких випробувань воєнного лихоліття. Микола Піщанський звернувся до учнів з проханням прочитати ці твори наголосивши на тому, що лише варто торкнутися цих творів і ви не зморите відірватися від читання творів Гончара… 
        Підводячи підсумки проведення літературної естафети в Новотроїцькому районі  директор ЦРБ Надія Васильєва  подякувала всім своїм колегам та учасникам, за участь в обласній великій літературній естафеті «Гончар крокує Херсонщиною» і зазначила, що всі бібліотеки району прийняли активну участь в цій естафеті. Під час проведення заходів бібліотекарі намагалися донести своїм читачам те, що Олесь Гончар належить до тих письменників, для яких рідне слово – найяскравіше світло на духовному обрії нації, душа і серце її, воно – літопис  народу, тобто його минуле, сучасне й майбутнє.



    Участь в обласній великій літературній естафеті «Гончар крокує Херсонщиною» сільських та селищних бібліотек Новотроїцького району

                              Гончар крокує Херсонщиною

            В рамках естафети “Гончар крокує Херсонщиною”, та з нагоди відзначення ювілею великого українського письменника, 22 березня в Новопокровській  сільській бібліотеці було  проведено літературно-музичну композицію «Собор душі Олеся Гончара». Гостями та учасниками заходу були вчитель української мови та літератури Вакарчук Ольга Миколаївна, вчитель музики Цикалюк Вадим Вікторович та учні 11 класу Новопокровської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
         Ведучі Ніколенко Дмитро та Перфільєва Валерія розповіли про цікаві факти з біографії письменника, Жигалов Микола читав вірші із поезії херсонців Миколи Братана «Херсон зачекався Олеся»  та Леоніда Куліша «Зізнання Гончару», а також розповів свої враження від прочитаного  твору «Собор». Учні 11 класу інсценували уривок з твору «Прапороносці» виконали пісню « Засвіт встали козаченьки».
        Бібліотекар Дронова О.А. підготувала і провела Годину цікавих повідомлень «Херсонщина в долі Олеся Гончара».
         Всі бажаючі ознайомились з тематичною книжковою виставкою творів письменника «Народився, щоб осяяти Україну», а тому саме, ще раз зримо відчули велич і багатогранність його таланту. Він є нашою гордістю, славою, честю.  Вшановуючи пам'ять письменника ми ще раз підкреслюємо, що творчість Олеся Гончара стала частиною духовності українців і пам'ять про нього живе і назавжди буде жити в наших серцях.





                                           «А Я НАПИШУ — УКРАЇНІ! Сонцю її і степам...»
             Долучившись до літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною» Метропільська сільська бібліотека, разом із Метропільським НВК, 22 березня провела літературний огляд   «А Я НАПИШУ — УКРАЇНІ! Сонцю її і степам...».                   
            Бібліотекар сільської бібліотеки Світлана Бакай розповіла учням про життєвий шлях О.Гончара та коротенько охарактеризувала його твори пов’язані з Херсонщиною. Діти читали уривки улюблених творів та вірші О.Гончара.





                             Читаючи Олеся Гончара…
          В квітні 2018 року в Україні широко відзначається 100-літній ювілей видатного письменника і громадського діяча , класика сучасної української літератури Олеся Терентійовича Гончара. З нагоди цієї дати та в рамках літературної обласної  естафети «Гончар крокує Херсонщиною», Олександрівська сільська бібліотека 22 березня провела літературну годину «Життєвий шлях Олеся Гончара». На заході були присутні працівники Олександрівської сільської ради.  Бібліотекар Ніна Крюковська розповіла про історію написання творів Гончара пов’язаних з Херсонщиною. Його твори відзначаються багатотемністю, глибиною розкриття народного життя.
         Темою дилогії “Таврія” (1952) та “Перекоп” (1957) є гірка доля селянської бідноти, змушеної йти на заробітки в херсонські степи, й події революції та громадянської війни на Таврії.
          Сільський голова Наталя Колісніченко поділилася враженням від прочитаного роману Олеся Гончара «Собор». Вона зазначила, що у творі висвітлена – проблема духовності сучасної людини, а точніше – проблема духовності сучасного українця. Тому вона так тісно пов'язана з проблемами батьків і дітей, наступності поколінь, збереження історичної   пам'яті та національної гідності.
            Олесь Гончар належить до тих людей, які прагнули бачити не тільки людські почуття, а і все життя гармонійним.


Олесь Гончар - в ббібліотеці
                              Він ніколи нічого не хотів для себе.
                                        Був красивий і гордий в юності і в
                                          високі свої літа.
                                                                          Д. Білоус.
          З нагоди відзначення 100 річчя від дня народження великого українського письменника Олеся Гончара в Сергіївській сільській бібліотеці 23 березня, відбулася презентація книжкової виставки: «Олесь Гончар:творчість, як доля». Для відвідувачів також була представлена літературна полиця: «Книга написана серцем». Бібліотекар Ольга Тимошенко розповіла про життя та творчість великого сина українського народу,про його громадську діяльність та закоханість у смагляву Таврію.
Улюблені уривки з творів Олеся Гончара присвячені таврійському степові, зачитали працівники будинку культури Єфіменко Наталя та Загоренко Оксана.
    Письменник любив молодь та на неї він покладав великі надії у творені Української держави. Письменницькі роздуми «Прапороносців» та «Собору» зачитані Поліщук Мариною та Козак Максимом йдуть до читача,як здається вчасно-якраз у пору коли Україна виборює свій шлях у цьому розвированому світі. Можливо, енергія Гончарової думки і почуттів здатна буде «підзарядити» читачів силою мудрості і добра.
      Виявилося, що деякі односельчани  добре обізнані з творчістю письменника. Розповідали про улюблені книги ділилися враженнями від прочитаних неперевершених творів.
     Творчість Олеся Гончара - це цінне надбання української прози. Він прожив велике життя і йому було,що сказати людям про пережите,передумане,осмислене і осягнуте.



   23 березня з метою участі, Подовської сільської бібліотеки, у літературній естафеті «Гончар крокує Херсонщиною». Бібліотекар Єлизавета Заведенко провела урок поезії Олеся Гончара. Було організовано перегляд літератури «Поезія Олеся Гончара», учні прослухали про період життя Гончара у роки Великої Вітчизняної війни. І що саме там, в “окопних університетах”, продовжував Олесь Гончар писати. В нечасті хвилини затишшя лягали на папір, може й не відшліфовані, але пристрасні, гарячі й правдиві віршовані рядки. Про що й пише старший сержант-мінометник? Згадує рідний край:

…я напишу – Україні!
Сонцю її і степам…
Пише про фронтові дороги (“НІЧ У КАРПАТАХ”,”В ГОРИ”, “ТРАНСІЛЬВАНСЬКИЙ МАРШ”), про вірних бойових побратимів (вірші “ТАНКІСТ”, “БРАТИ”, “РИЦАРІ”).

Скрегоче залізом округа.
Смертю повітря хурчить.
Я знаю той ступінь напруги,
Коли вже ніщо не страшить.
Святе божевілля атаки
В тобі поглинає все.
Через яри та байраки
Незнавана сила несе.
Немає ні рідних, ні любих.
Нема ні жалю, ні тривог.
Байдужим стаєш до згуби.
Могутнім стаєш, як бог.
Ці рядки написані 24-річним бійцем Олесем Гончаром. Таких атак було чимало у його фронтовому житті, бо йому, добровольцю студентського батальйону, довелося пройти через усі пекельні кола війни — від першого до останнього. Вогонь і перемога, оточення і два поранення, три медалі «За відвагу», орден Слави, орден Червоної зірки…
       Урок поезії дав можливість поглибити знання про Олеся Гончара; виховувати любов до, поезії, повагу до учасників Великої Вітчизняної війни, патріотизм, бажання вивчати літературу письменників рідного краю


                Собор душі Олеся Гончара

        В рамка проведення великої літературної естафети  «Гончар крокує Херсонщиною», 26 березня Новомихайлівська сільська бібліотека, для учнів 10-11 класів Новомихайлівської ЗОШ, провела огляд літератури «Нев'януче слово Олеся Гончара». Бібліотекар Катерина Стопчанська, ознайомила присутніх   з життєвим і творчим шляхом письменника та запропонувала присутнім ознайомитися з книжковою виставкою «Письменник гідності і правди», епіграфом для книжкової виставки стали слова: «Собори душ бережіть, друзі…Собори душ»
        Всім учасникам були роздані буклети про життєвий і творчий шлях письменника «Олесь Гончар крокує Херсонщиною», виготовленні районною бібліотекою.



                  Сила любові: Слово про Олеся Гончара
         26 березня в Горностаївській сільській бібліотеці було проведено літературну годину «Олесь Гончар: доля і особистість». Захід приурочено до 100 річчя з дня народження Олеся Гончара та в рамках великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною». На захід були запрошені учні 9-11 класів Горностаївської ЗОШ.
       Бібліотекар Наталія Кожома ознайомила присутніх з  творчістю Гончара ю, про віхи його життєвого шляху, громадську діяльність, публіцистику, новелістику та ін. Доповнила свою розповідь  представленням книжкової полиці «Вінок памяті Олеся Гончара», ознайомила з творами письменника які були написані про Херсонщину.  
        Учні читали уривки із улюблених творів письменника.

   

                                       Війна в житті Олеся Гончара
           Чкалівська сільська бібліотека долучившись до обласної літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», організувала та  провела годину творчості Олеся Гончара «Війна в житті Олеся Гончара». Захід був проведений   26 березня, разом з будинком культури для різновікових груп користувачів.
        Бібліотекар Наталя Ткаченко ознайомила учасників заходу  з життям і творчістю О.Гончара у воєнні роки , розповіла що звістка про війну застала Олеся у  бібліотечній читальній залі. «Одним ударом були строщені всі наші студентські, по-юнацькому світлі мрії, сподівання. Невимовно тяжко було на душі. Мороком окутувалося майбутнє. Наступного дня ми були в райкомі комсомолу. Тут зібралися сотні таких, як і ми, студентів, котрі прагнули якомога швидше потрапити на фронт» згадував пізніше Гончар.
          Жорстокі бої на берегах Росі, оспіваної І. Нечуєм-Левицьким... Бої за Київ... Скільки там полягло вірних друзів-студбатівців! Мужньо й правдиво розповість про це Гончар у романі «Людина і зброя». Та війна вчила не тільки воювати, битися з ворогом, вона вчила його жити, керуючись красою вірності, і вчила писати. Бо щоб створити «Прапороносців» треба було виносити їх в «окопних університетах». Темою цього твору є “бойовий шлях” мінометної роти, що в складі сов. армії, яка переслідувала відступаючих німців після Сталінграду, пройшла в боях шлях від кордонів аж до Праги.
         Безумовно, у круговерті фронтових буднів солдатові не до роману. Але в нечасті хвилини затишшя на папір лягали віршовані рядки про рідний край:
...я напишу — Україні!
Сонцю її і степам...
        Деякі з присутні на заході згадували про зустріч з Олесем Гончаром який приїздив до Новотроїцького. Читали його «Фронтові поезії». Директор будинку культури Алла Кабаржицька прочитала вірші-посвяти Олесю Гончару, які написав Валерій Кулик.  На закінчення заходу бібліотекар Наталя Ткаченко представила книжкову виставку «Нев’януче слово Олеся Гончара»

                      
                         Слово напоєне світлом
         Під такою назвою  27 березня бібліотекарі Сиваських бібліотек провели бібліомікс, присвячений 100-річчю від дня народження Олеся Гончара . Заходи, які відбувалися в бібліотеках протягом дня відзначалися багатоманітністю та винахідливістю.   
         Розпочався день бібліотечним квестом. Учні 8-9 класів отримали завдання: знайти відповіді на питання, пов’язані з життям та творчістю Гончара. Підказки були заховані у різних куточках Сиваської селищної бібліотеці №1та в сиваській селищній бібліотеці для дітей та юнацтва. Завдяки цій інтерактивній грі учасники   дізнались багато цікавого про видатного письменника. 
         Наступним етапом бібліоміксу була літературна подорож «Гончар і Херсонщина». Вона допомогла відчути читачам , як майстерно письменник відтворює постаті трудівників Херсонщини, їхню нескінчену , напружену працю, як із захопленням та любов'ю живопису є природу  Таврії.
    Для того щоб привернути увагу до творчої спадщини письменника читачі бібліотек  вийшли на вулиці селища з флеш- мобом «Сивашці читають Гончара». Тримаючи у руках твори Гончара та зачитуючи улюблені уривки з  його творів вони сприяли просуванню та популяризації літературної творчості у місцевій громаді.  Усіх бажаючих запросили до бібліотеки ознайомитись з книжковою виставкою «Олесь Гончар на відстані серця». Бібліотекарі рекомендували  усім відвідувачам читати Олеся Гончара, бо він жив і творив для нас, для України та для її майбутнього.


   
                          Гончар – митець українського народу
Коли цвітіння настає пора,
Коли весна смичком струмка заграє,
Тоді ми з днем народження вітаєм
Славетного Олеся Гончара.
          З метою відзначення 100 річчя з дня народження Олеся Гончара Новомиколаївська сільська бібліотека долучилася до літературної естафети серед бібліотек області «Гончар крокує Херсонщиною». В бібліотеці оформлено виставкову експозицію «Гончар Олесь Терентійович – творець високого стилю життя» , біля якої на протязі неділі проводилися різноманітні заходи : літературний портрет «Людина світлої душі» для учнів 8-11 класів; виставка однієї книги «Собор» душі Олеся Гончара»» та вікторина «Олесь Гончар життя і творчість» з учнями 10-11 класів.
                                                         Олесь Гончар – сумління України
                                                         Любов пречиста. Пісня і зоря,
                                                         По духу вірний правнук Кобзаря,
                                                         Великий син великої родини.
     Виставка буде функціонувати в бібліотеці до 3 квітня, ювілейної дати письменника.


                   Творчість Олеся Гончара у світовому контексті
                                           

             28 березня Федорівська сільська бібліотека разом з шкільною бібліотекою для учнів 10 - 11 класів Федорівської ЗОШ, організували та провели бібліотечне асорті  приурочене до 100-річчя з дня народження видатного українського письменника Олеся Гончара «Творчість Олеся Гончара у світовому контексті».
        Бібліотекар сільської бібліотеки  Надія Музика провела огляд літератури  «Класик української літератури – наш сучасник», на огляді були представлені твори Олеся Гончара.
          Шкільний бібліотекар Тетяна Гладиш провела вікторину «Пізнай твір за цитатою» відповідаючи на запитання вікторини діти довели те, що добре знають творчість Олеся Гончара.
          Дуже активно пройшла поетична хвилинка «Поезія Олеся Гончара» учні із задоволенням  читали  фронтової поезії письменника. В своїх коментарях діти зазначили, що багато невідомого про Велику Вітчизняну війну вони дізналися більше саме з творів Гончара. Тепер, дивлячись на сивих ветеранів, вони пильніше прислухатимуться до їхніх спогадів, будуть згадувати тих юнаків і дівчат, які в грізні роки лихоліття стали на захист рідної землі.
       Скільки б не минуло років, а твори Олеся Гончара будуть актуальними, бо людяність, яку ці твори пробуджують у читачів,— вічна категорія, без якої не може існувати жоден народ.
   



                                   День Гончара в бібліотеці         
         Громівська сільська бібліотека, в рамках проведення великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», 28 березня провела  «День Гончара в бібліотеці». Розпочався день літературним альманахом  «Його душа собор надій високих». Бібліотекар Ольга Долгаєва  висвітлила життєвий та творчий шлях Олеся Гончара, використавши цікаві документально-біографічні матеріали, завдяки яким читачі мали можливість подумки пройти тернистими стежками творчого горіння великого українського письменника.  Далі до уваги читачів була представлена книжкова виставка «Його душа – собор надій високих». І на закінчення «Дня Гончара в бібліотеці» був організований бібліографічний привал «Будівничий соборів наших душ» на якому читачі мали змогу обговорити прочитані твори, та зачитати улюблені цитати із творів Олеся Гончара.


Воскресенська сільська бібліотека
28 березня організувала та провела
Літературний альбом
«Духовний провідник України»
Присвячений 100-річчю з дня народження Олеся Гончара.
Олесю Терентійовичу Гончару - 100 років.
Олесь Гончар  - видатний письменник, великий майстер слова, чиї твори заслужено вважаються класикою.
"Навряд чи взагалі є щось гідніше, як вдосконалювати свій дух,
увічнювати себе в своїх творіннях і дарувати їх нащадкам".
Олесь Гончар
Олесь Гончар був романтиком, і закономірний його потяг до краси знайшов своє відображення в героях його творів. Вони красиві, самовіддані, вірні, чесні. У них він втілює ідеал людини, спонукаючи сучасників бути творцями, мислителями, господарями на своїй землі.
"Маємо відродити в наших сучасних українцях і українську генетичну пам'ять, почуття гідності, маємо і до збайдужілих душ торкнутися запашистим євшан-зіллям рідного слова". 
 Олесь Гончар
Олесь Гончар - це письменник, який чудово поєднує лірику з епосом, романтизм із реалізмом. Твори Олеся Гончара широко відомі не лише в нашій країні, а й за її межами. Книжкові видання письменника виходили більш як тридцятьма мовами народів світу, а окремі його новели, статті і уривки з романів публікувалися в сімдесяти шести країнах.
З нагоди ювілею Олеся Гончара в бібліотеці організована
книжкова виставка
"Духовна краса Олеся Гончара"
- Людина доти й людина,
допоки не втратила здатність бачити,
крім потворностей життя, і його красу.






В рамках обласної акції «Гончар крокує Херсонщиною» з нагоди 100-річчя з дня народження Олеся Гончара долучилася до літературної естафети і Воскресенська сільська бібліотека. В бібліотеці було оформлено виставку «Духовна краса Олеся Гончара», на якій були представлені всі видання   О. Гончара та література про нього. Також був проведений літературний альбом «Духовний провідник України», присвячений творчості Олесю Гончару. Літературний альбом складався з 4 сторінок:
·        1сторінка «Слово про Олеся Гончара»
·        2сторінка «Дзвони Гончаревих святинь»
·        3сторінка «Херсонщина в долі Олеся Гончара»
·        4сторінка «Поезії Гончара»
Бібліотекар Кузнєцова Наталя розповіла про життя та творчість Олеся Гончара та ознайомила присутніх з творчою спадщиною письменника. Також користувачі бібліотеки взяли участь в конкурсах та вікторинах по творчості О. Гончара. Були проведені читання творів Олеся Гончара «В наших душах слово правди». На завершення був проведений конкурс на кращі читання вірша Олеся Гончара.
Всі присутні на заході жваво реагували на творчість письменника, проводили паралелі з сьогоденням, насолоджувалися прекрасною мовою Олеся Гончара.
Слухаймо ж Олеся Гончара, який від чистої, молодої лебединої душі проспівав у літературі свою першу пісню любові і на схилі літ, молодий духом, відлетів у небеса з лебединою піснею на устах. Слухаймо уважно його соборне слово, віщий голос тронки в українському степу. Слухаймо душею, і може відкриється нам велика таїна, яку він залишив нам, сущим і прийдешнім, у дивному-предивному чай-слові. Він стукав у груди України і будив її словом, що йшло від сонця, падало дощами на рідну землю, і дасть бог, проросте буйним колосом і засвітить нам коло серця Україну. Він навіть смертю своєю, на останньому шляху у вічність, зібрав усіх і прошептав, як молитву: «Бережіть Україну».
          Учениця 2 класу: Вінюкова Настя прочитала вірші Олеся Гончара «Думи про Батьківщину», «Солдатська гордість» і стала переможницею в конкурсі накращого читача, була нагороджена книжками Олеся Гончара «Бригантина».
Користувачі бібліотеки: Матвійчук Руслан, Вінюкова Олена, Сєрова Олеся взяли активну участь у вікторині: «Ми знаємо Олеся Гончара».
Щербак Віктор і Бондаренко Алла ознайомили читачів з розділом літературного альбому «Херсонщина в долі Олеся Гончара»

Зодчий душі людської


І, як сновиддя золоте,
 Мені тоді снується
Про те, що плаче і сміється…
Наказ: «Вперед!» – Я знов ховаю
Окопну лірику свою.
 І в повен зріст – до того краю,
 Де знову бути нам в бою.

         27 березня до 100-річчя з дня народження великого майстра українського слова Олеся Гончара, в Одрадівській сільській бібліотеці було проведено літературну п’ятихвилинку «Ще квіттям зійду я в полях України».  На захід було запрошено молодь та шанувальників творчості Гончара. Бібліотекар Ольга Чумна ознайомила присутніх з біографією та творчістю письменника.
Разом з присутніми згадали відомі твори Олеся Терентійовича, які були написані про наш край, степову Херсонщину.  Ольга Чумна зазначила, що Олесь Гончар – унікальна особистість в українській культурі, на його творчості виросло чимало поколінь патріотів, як
і сьогодні продовжують творити добро на нашій землі.
        Олесь Терентійович Гончар був першим лауреатом премії імені Тараса Шевченка (1962 рік), академіком НАН України, одним із фундаторів Українського фонду культури, а у період з 1959 по 1971 роки очолював Спілку письменників України.
        Класикою української літератури стали відомі усьому світу твори Олеся Гончара «Прапороносці», «Тронка», «Собор», «Берег Любові», «Твоя зоря» та ін.
            О. Гончар - совість суспільства, людина яка обрала тернистий шлях служіння народу і до кінця чесно пройшла його.
Мудрий, болісно чутливий до морально-духовних деформацій людини, Олесь Гончар поривався вірити і переконувати своїх читачів у тому, що будемо жити в «мудрій злагоді з природою», відчуватимемо і знатимемо «поезію людських взаємин».


Немає коментарів:

Дописати коментар