четвер, 21 лютого 2019 р.

МОВА – ДУХОВНЕ БОГАТСТВО НАРОДУ

МОВА – ДУХОВНЕ БОГАТСТВО НАРОДУ
   Саме таку назву мала мовна бесіда, яку провела бібліотекар Новотроїцької ЦРБ Людмила Бондар для учнів 11- Б класу Новотроїцької ЗОШ №1, приурочену до Міжнародного Дня рідної мови.
       Людмила Миколаївна розповіла про історію виникнення цього свята, що в Україні є три дати, пов’язані з мовою і писемністю. Це, зокрема, День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада у день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця , День слов’янської писемності і культури – 24 травня на честь святих Кирила і Мефодія і 21 лютого – Міжнародний День рідної мови.
       Історія свята рідної мови, на жаль, пов’язана з трагічною подією. У 1952 р. в Пакистані тогочасна влада проголосила єдиною державною мовою урду, яка рідною була лише для 3% населення, що дуже негативно було сприйнято особливо на сході держави, де всі виключно розмовляли бенґальською мовою. 21 лютого 1952 року в Дацці, під час демонстрації протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови, поліція та військові жорстоко розправилися із студентами-демонстрантами. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) цей день відзначають у країні як день полеглих за рідну мову.
      За пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО і проголосила вперше 21 лютого  2000 р. Міжнародним днем рідної мови.


Немає коментарів:

Дописати коментар