четвер, 5 квітня 2018 р.

«Писанковий дивограй» в бібліотеці

           5 квітня  Новотроїцька центральна районна бібліотека провела майстер-клас  по писанкарству «Писанковий дивограй». В заході прийняли участь заступник голови районної ради Микола Піщанський, заступник голови районної державної адміністрації Анжеліка Балан. Бібліотекар Олена Свєженцева розповіла про історію виникнення писанкарства в Україні, а потім поділилась своїм вмінням та майстерністю з присутніми.
       З давніх – давен люди святкують Великдень – Пасху. Це – день, коли воскрес Ісус Христос, якого ми бачимо на іконах у церквах та в оселях. Саме цієї пори приходить справжня весна, все починає рости, квітувати. На Пасху дорослі розписують та фарбують яєчка, дарують їх дітям, приказуючи: «Христос воскрес!» Діти відповідають: «Воістину воскрес!»
        Без писанки не обходиться жоден Великдень. Як символ Христового Воскресіння, її освячують  в церкві разом із Паскою, ставлять на святковому столі, дарують на щастя рідним. Як найдорожчу пам’ятку брали з собою писанку українці, вирушаючи в далекі краї. Так наша писанка стала відома в усьому світі. А прикотилася до нас писанка із сивої давнини. Для наших пращурів яйце було символом зародження життя, символом сонця, тепла і вічності. Дотепер вважається, що писанка приносить щастя.
       Учасники заходу залюбки розмальовували та виготовляли  декупажні яйця.  Присутні на  майстер-класі по завершенню заходу мали змогу забрати власне творіння – писанку – оберіг з собою, щиро вірячи, що вона принесе родині взаєморозуміння, щедрість, чистоту почуттів, здоров'я, і благополуччя.  В кінці заходу учасники прикрасили писанкове дерево. Захід і виготовленні на ньому писанки  вдалися напрочуд гарними, настрій чудовий.



Немає коментарів:

Дописати коментар