понеділок, 11 березня 2019 р.

ТАРАС ШЕВЧЕНКО: НЕЗЛАМНА ПОСТАТЬ НА ШЛЯХУ ДО ВОЛІ


Що весни коли тануть сніги,
І на рясці засяє веселка,
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка

Щороку в березневі дні все свідоме українство вшановує свого Генія і Пророка, який став символом України - Тараса Григоровича Шевченка. З метою гідного відзначення 205 річниці з дня народження великого поета і мислителя та популяризації спадщини Великого Кобзаря, 11 березня, на площі біля пам’ятника Т.Г. Шевченка Новотроїцька центральна районна бібліотека провела Шевченківські читання.
Участь у шевченківських читаннях взяли учні Новотроїцької ЗОШ№1, НВК Новотроїцької гімназії, голова районної державної адміністрації Наталя Солтановська, голова районної ради Юрій Коцегубов, селищна голова Наталя Пінчук, начальник відділу культури і туризму Ольга Цвільовська.
Ведуча заходу Олена Свєженцева зазначила, що знущання і наруга над людською гідністю завдавали Шевченкові неймовірних моральних мук і страждань. Роки заслання підірвали його здоров’я, що згодом позначилося на загальному фізичному стані й призвело до передчасної смерті. Однак у ці найтяжчі роки життя зміцнів і загартувався його дух і воля. Незважаючи на жорстоку кару і суворі репресії, у важких умовах підневільного солдатського життя поетичний геній Шевченка не згас, а проявився з новою силою у багатьох прекрасних творах.
Всі учасники шевченківських читань продекламували улюблені вірші Великого Кобзаря та висловили свої бачення щодо творчості Шевченка. Слова Кобзаря: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За Вас правда, за Вас слава і воля святая!» сьогодні є актуальними та пророчими і надихають на боротьбу проти несправедливості.
На заході звучали і вірші про Шевченка, наших поетів земляків Олени Олійник та Геннадія Пилипчука.
Новотроїцький селищний голова Наталя Пінчук нагородила переможців конкурсу на кращий малюнок до твору Кобзаря , який проводився селищною радою, серед учнів навчальних закладів Новотроїцької ЗОШ №1 та НВК Новотроїцька гімназія.
На закінчення заходу, з метою вшанування пам'яті Великого Кобзаря, учасники шевченківських читань поклали квіти до пам’ятника Шевченка.






Немає коментарів:

Дописати коментар