вівторок, 19 березня 2019 р.

Я вибирала долю собі сама…


Змири гординю, приклони коліна,
Торкнись душею їхньої строки,
Чурай Маруся, Леся, горда Ліна –
Богині слова і святі жінки…
З нагоди дня народження видатної української поетеси Ліни Василівни Костенко в Новотроїцькій центральній районній бібліотеці проведений літературний вечір «Я вибрала долю собі сама…». На захід були запрошені учні 9-Б класу Новотроїцької гімназії. Ведучими цього заходу були учні цього ж класу, Олександр Стрельцов та Тетяна Мундак. Учениці 10-А класу Анастасія Момот та Карина Чищенко читали і вірші Ліни Костенко.
Бібліотекар Заміра Аблякімова представила учням твори Ліни Василівни Костенко, які були розміщені на виставкці-персоналії «Душа тисячоліть шукає себе в слові».
Вчитель гімназії Лідія Шаруділова розповіла про життєвий і творчий шлях поетеси, зазначаючи, що творчий доробок поетеси досить вагомий. Перша збірка «Проміння землі» вийшла в 1957 р. На сьогодні Л. Костенко авторка близько десяти поетичних книг, серед яких найвідоміші: «Мандрівка серця» (1961), «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), «Вибране» (1989) тощо. Перу письменниці належить історичний роман у віршах «Маруся Чурай» (1979), за який вона удостоєна Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.
Наприкінці свого виступу Лідія Володимирівна сказала, що всі ми повині познайомитись з творчістю проникливої, чутливої, наділеної пророчим даром сучасниці, яка дивує читача своїм оригінальним поглядом на світ, вмінням відтворити побачене несподіваними словами індивідуального стилю.Поезія Ліни Костенко – матеріал для глибоких роздумів небайдужої людини, здатної до самовдосконалення, до філософського осмислення буття. Ми переконаємось в цьому варто лише доторкнутися до її творів.




Немає коментарів:

Дописати коментар