середу, 31 жовтня 2018 р.

Національно-патріотичне виховання в бібліотеці


            Згідно плану роботи Новотроїцької центральної районної бібліотеки ,    31 жовтня 2018 року було проведено семінар для бібліотечних працівників району, на тему «Бібліотека як активний учасник процесу формування національно-патріотичної свідомості».
            В роботі семінару прийняла участь начальник відділу культури і туризму Ольга Цвільовська, яка відкриваючи семінар зазначила, що працівниками бібліотек ведеться велика робота по патріотичному вихованню молоді. Побажала, щоб зусилля бібліотекарів бути спрямовані на утвердження в державі патріотизму, посилення моральної складової в загальній системі формування національної гідності, готовності відстоювати інтереси держави.
          Директор центральної районної бібліотеки Надія Васильєва висвітлила питання національно-патріотичного виховання серед читачів. Також зробила аналіз проведення тижня національного патріотизму в бібліотеках району де зазначила, що всі бібліотеки району прийняли активну участь у проведені цього тижня. Підкреслила, що на сучасному етапі розвитку України, коли існує пряма загроза втрати незалежності, виникає нагальна необхідність переосмислення зробленого і здійснення системних заходів, спрямованих на посилення патріотичного виховання дітей та молоді – формування нового українця, в основу свідомості якого будуть закладені національні та європейські цінності.
         З консультацією «Зміст, методи і форми роботи бібліотек в національно-патріотичному вихованні молоді» виступила методист ЦРБ Ірина Петраковська. Під час консультації Ірина Олександрівна надала бібліотекарям методичні поради в цьому напрямку роботи. В бібліотеках варто оформити альбоми, тематичні полички газетних та журнальних статей, присвячених подіям, які
відбувалися на Майдані, та подіям, які нині відбуваються в на сході нашої держави. Основними формами такого виховання мають бути:
- інформаційно-масові (дискусії, диспути, конференції,
інтелектуальні аукціони, вікторини, вечори, подорожі до джерел
рідної культури, історії держави і права);
-  діяльністно - практичні (екскурсії, свята, огляди-конкурси);
-  інтегровані (клуби, гуртки).
         Але цікавинкою семінару став обмін досвідом роботи серед бібліотекарів, де кожен розповідав, про впровадження в роботу своєї бібліотеки інноваційних  форм роботи, в проведенні бібліотечних заходів з національно-патріотичного виховання.
          Для бібліотекарів району був проведений майстер клас з виготовлення
патріотичної символіки. Майстриня Олена Нестеренко, поділиться секретами створення сучасних патріотичних прикрас.




Немає коментарів:

Дописати коментар