понеділок, 14 січня 2019 р.

КРУГОВЕРТЬ НОВОРІЧНИХ СВЯТ

          Історично склалося так, що Новий рік ми відзначаємо двічі: 1-го січня за новим, григоріанським, календарем і через два тижні, 14-го січня, — за старим, юліанським, стилем. У центральній районній бібліотеці проведено засідання клубу «Господарочка», «Від Різдва до Меланки звучать Щедрівки та колядки». Гостями засідання були заступник голови районної ради Микола Піщанський, заступник голови районної державної адміністрації Анжеліка Балан,  провідний інженер Новотроїцького управління водного господарства Тетяна Андріїшина, працівники територіального центру соціального обслуговування населення та члени клубу.
         Ведучі Олена Свєженцева та Тетяна Лукашів розповіли присутнім про звичаї, обряди та ворожіння на Старий Новий рік, провели вікторини «Обряди та звичаї нашого народу».
         Протягом свята лунали запальні щедрівки, новорічні пісні та побажання. Працівники бібліотеки пригощали гостей «щедрою кутею» різноманітними смаколиками, варениками та пирогами. А родзинкою свята стало ворожіння на варениках із сюрпризом, які приготувала для гостей практикантка закладу, Тетяна Лукашів.
        Старий Новий рік залишається невід’ємною складовою річного обрядового циклу українців та найповніше відображає традицію українського новорічного святкування, яке перекликається з міфічними та релігійними уявленнями наших предків.


Немає коментарів:

Дописати коментар