пʼятницю, 18 травня 2018 р.

18 травня – 74-а річниця депортації кримських татар

До Дня памяті депортації кримських татар в Новотроїцькій центральній районній бібліотеці проведено історичну годину «74 річниця Дня памяті депортації кримських татар»
     Бібліотекар Заміра Аблякімова розповіла  присутнім про ті страшні часи в житті її народу.
      Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася, в основному, 20 травня. До операції було залучено 32 тис. співробітників НКВС. Депортованим давалося на збори від кількох хвили до півгодини, дозволялося брати з собою особисті речі, посуду, побутовий інвентар та провізію в розрахунку до 500 кг на родину. В реальності ж вдавалося зібрати в середньому 20-30 кг речей та продуктів, абсолютна більшість майна залишалася і була конфіскована державою. Зафіксовано численні випадки мародерства. Протягом 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід.
        14 листопада 1989 р. Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав». Відтак відновлення за рахунок держави майнового та іншого стану репатріантів, яким цей стан був до моменту депортації, набувало необхідної легітимності.
      Україна ніколи не відмовлялася від визнання актів органів колишнього СРСР щодо відновлення прав депортованих, а з часу проголошення незалежності взяла на себе повну відповідальність за долю всіх своїх громадян, включно з тими, що повертаються на її територію з місць депортації.
      До уваги відвідувачів в читальній залі бібліотеці оформлена книжково-документальна виставка «Злочин без терміну давності» та огляд літератури для дітей на татарській мові.



Немає коментарів:

Дописати коментар