четвер, 23 вересня 2021 р.

БАБИН ЯР: ТРАГЕДІЯ, ІСТОРІЯ, ПАМ’ЯТЬ

                         

29 вересня виповнюється 80 років однієї з наймасштабнішіх трагедій не тільки Європи, а і людства взагалі, адже Бабин Яр - один з найстрашніших і найвідоміших символів Голокосту.  Під час німецької окупації Києва у 1941 - 1943 Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення. Перший масовий розстріл євреїв в Бабиному Яру нацисти провели 29 вересня 1941 року та лише за два дні - 29 та 30 вересня 1941 було розстріляно більше 30 тисяч євреїв.

З метою вшанування пам'яті жертв злочинів, скоєних нацистами та у зв'язку з 80-ми роковинами від початку трагічних подій у Бабиному Яру, Центральна бібліотека Новотроїцької селищної ради організувала та провела урок-реквієм «Бабин Яр. Ніколи більше!». Бібліотекар Заміра Аблякімова розповіла  про події Бабиного Яру.  Довгі  роки  тоталітарної  системи  замовчувалася  правда  про  трагедію Бабиного  Яру.  На  місцях  масових  розстрілів  і  катувань  за  наказом чиновників виросли житловий масив та парк відпочинку. 

Майже  30 років  чекав  свого  часу  пам’ятник  жертвам  у  Бабиному  Ярі. Навколо Бабиного Яру було створено чимало міфів, побудованих на напівправді чи неправді. І тільки із здобуттям Україною незалежності велика київська  трагедія  стала  відома  широкому  загалу.  Поетеса  Ліна  Костенко писала: 

Гілку показали на вербі. 

Широко руками розвели. 

Кажуть люди: десь тут у долині 

Всі живцем закопані були. 

Тут Одарка, невсипуща мати, 

Миротвориця дитячих чвар. 

Тут Лаврін, прислів’ями багатий, 

І Кривенко, сивий чоботар. 

Тут Юрко і чорноока Хана,  

Всі малі товариші мої. 

Тут земля, а в ній глибока рана, 

Не чіпайте, боляче землі.


Також учасники заходу переглянули відеопоказ «Бабин Яр: 80 роковини трагедії», який містив архівні відеозаписи, фото страти єврейського населення Києва та свідчення очевидців трагедії. 

Присутні на заході вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.







Немає коментарів:

Дописати коментар