пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ’ЯТІ

          23 листопада Новотроїцька центральна районна бібліотека провела  вечір-реквієм «Голодомор – смуток душі, біль серця», присвячений Дню пам’яті жертв Голодомору.
      У заході взяли участь учні 10-В класу Новотроїцької ЗОШ № 1, заступник голови Новотроїцької РДА Анжеліка Балан, заступник голови районної ради Микола Піщанський та начальник відділу культури і туризму Ольга Цвільовська.
       На початку ХХ століття Україна зазнала одну з найстрашніших трагедій не лише у вітчизняній, але й у світовій історії – голодомор. Голодомор став національною трагедією. Тільки протягом 1932-1933 рр. загинула п’ята частина сільського населення України. Ця трагедія відібрала життя, за різними оцінками, від 7 до 10 мільйонів наших співвітчизників. Її згубні демографічні, історико-культурні та соціально-економічні наслідки ми відчуваємо й понині. По всій Україні в кожну четверту суботу листопада відзначається День пам’яті жертв Голодомору. Відзначається, щоб зберегти історичну пам’ять поколінь, без чого не можна відчувати себе єдиним народом. З такими історичними фактами та повідомленнями звернулись до всіх присутніх ведучі заходу – Олена Свєженцева і Ольга Желязкова, бібліотекарі ЦРБ. Учасники заходу вшанували пам'ять жертв Голодомору хвилиною мовчання, переглянули відеофільм «Свідки свідчать» де були представлені архівні документи, ілюстровані матеріали та спогади очевидців тієї страшної трагедії.
        Всі виступаючі на заході говорили про те, що народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось. Наприкінці заходу був проведений огляд літератури «І пам’яті свіча не згасне…», під час якого бібліотекар Ольга Желязкова, ознайомила присутніх з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар