вівторок, 8 лютого 2022 р.

                                               Любляче серце коштує більше,

                                               ніж вся мудрість на світі. 

                                                                     Ч.Діккенс                                                                                                                          


210 років тому народився Чарлз Діккенс 1812 - 1870 - англійський прозаїк 

ХІХ ст., письменник вікторіанської епохи, який не тільки відобразив її у своїх творах і порушив проблеми, котрі хвилювали англійське суспільство, а й намагався їх розв'язувати.

Ч.Діккенс зажив слави ще зовсім молодою людиною, не маючи й двадцяти п’яти років, і залишався успішним до кінця життя. Щоправда, не слід забувати про титанічну працю, результатом якої був цей винятковий успіх: 

за майже чотири десятиліття літературної діяльності письменника на світ з’явилося п’ятнадцять романів, низка оповідань, кілька книжок нарисів, п’єси. Однак цим літературна діяльність Діккенса не обмежувалася: багато уваги він приділяв редакторській справі й у різний час видавав два літературно-художніх журнали – «Домашнє читання» й «Цілий рік». Улюбленець літературної долі, автор соціально-психологічних романів, які зображували повсякденне життя сучасного йому суспільства й утверджували гуманістичні засади людського буття В індивідуальному стилі письменники органічно поєдналися реалістичні й романтичні, побутові й фольклорно-міфологічні елементи. Творчість Діккенса яскраво увиразнює англійський менталітет і англійський характер.

Незважаючи на тривалу бідність, голод, непосильну працю, Чарльз Діккенс зберіг віру в дива, бажання дарувати людям милосердя, співчуття й щедрість. Яскраве свідчення тому – повість “Різдвяна пісня в прозі”.

Приємного читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар