середу, 14 березня 2018 р.

Семінар бібліотечних працівників району


Відповідно до плану роботи Новотроїцької ЦРБ 14 березня відбувся семінар для працівників сільських та селищних бібліотек району на тему «Проектна діяльність як інноваційний вид бібліотечного обслуговування». В роботі семінару взяли участь заступник голови районної ради Микола Піщанський, начальник Новотроїцького бюро безоплатної правової допомоги Світлана Овєчкіна.
        Семінар відкрила директор ЦРБ Надія Васильєва, яка зазначила, що публічна бібліотека завжди була невід’ємною частиною соціуму, необхідною складовою інфраструктури регіону, вона є одним з найдемократичніших закладів наближених до конкретних людей з їх інтересами та потребами. Бібліотека завжди відігравала важливу роль  в житті громади в тісній співпраці з сільськими радами, будинками культури, школами.
        Інновації завжди були вирішальним чинником розвитку суспільства. Позитивною рисою в інноваційній роботі бібліотек є те, що вони не тільки сприяють популяризації фондів, задоволенню читацьких інтересів, але й розкривають перед користувачами творчі можливості та здібності бібліотекарів, їхній творчий потенціал.  Бібліотекам потрібно як можна більше використовувати в своїй роботі сучасні форми масової роботи з користувачами.
                Заступник голови районної ради Микола Піщанський звернувся до присутніх із словами привітання, проінформував про поточний стан справ у районі, підкреслив важливість участі  бібліотек у житті кожної громади. Працівники бібліотек району в свою чергу мали змогу задати  питання Миколі Миколайовичу, щодо комп’ютеризації  бібліотек, яка є найактуальнішою сьогодні у вирішенні проблеми інформаційного обслуговування сільських громад  та поліпшення матеріально-технічної бази бібліотечних закладів.
      Начальник Новотроїцького бюро безоплатної правової допомоги Світлана Овєчкіна ознайомила бібліотекарів району з діяльністю свого бюро, запропонувала бібліотекарям допомогу у вирішені правових питань, як бібліотекарям так і читачам сільських і селищних бібліотек.
        Продовжуючи  семінар методист  ЦРБ  Ірина Петраківська  провела консультацію-навчання «Бібліотека у сучасному форматі: професійні ідеї, сучасні проекти» де зазначила, що  написання проекту – це послідовність кроків ефективної реалізації задуманої ідеї в конкретні терміни із залученням оптимальних засобів і ресурсів. З метою популяризації бібліотек як центрів громад, зростання їхнього позитивного іміджу, ролі і значущості, залучення додаткових спонсорських джерел фінансування, покращення співпраці із партнерами бібліотеки розробляють та реалізують власні цільові програми, проекти на цікаві, корисні теми. Так цікавими можуть бути проекти про бібліотекаря, бібліотеку, читання «Бібліотека – територія громади», «Бібліотека очима читача», «Книга. Читання.
Бібліотека».
        Основа сучасної проектної діяльності – "послугова" сервісна орієнтація, оскільки в результаті реалізації проекту виникають нові освітні, інформаційні, культурні і соціальні послуги, нові пропозиції, нові можливості, нові послуги.
Практична значущість проектів розкривається також в їхньому змісті.
        Змістовною була скайпконсультація  завідуючої методичним відділом Херсонської ОУНБ ім. О.Гончара Тетяни Сватули, яка розповіла про проведення обласної літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною» та ознайомила із змінами в регламентуючих документах бібліотечної справи.
         Семінар був плідним та пізнавальним. Бібліотекарі отримали ряд важливих методичних рекомендацій, щодо участі у обласній літературній естафеті
«Гончар крокує Херсонщиною , робота по переведенню фондів на УДК,та інші.




Немає коментарів:

Дописати коментар